Ingatlan árazása

A túlárazás időveszteséget okoz. Az idő pedig pénz. Sokszor halljuk, hogy „nekem ráér az eladás, nem kenyérre kell…”, indokolva ezzel az irreális árazást.

Egy amerikai kutatás szerint, minél tovább áll az ingatlanod a piacon, annál nagyobb alkura számíthatsz. Komoly összegek és életek munkája foroghat itt kockán, nem csupán 1-2%-os alkuról beszélünk. A kutatás rávilágít arra, hogy azok az ingatlanok, amik a piacra kerülést követően gyorsan (pár hét alatt) elkeltek, azoknál mindössze 1% volt az alku mértéke, míg 2 hónap piaci jelenlét után már 5%, egy év értékesítési időt követően pedig 12%-os alkuval számolhat az eladó.

Vajon mi ennek az oka?

Mivel az ingatlan tulajdonosok kevés piaci információval rendelkeznek, teljesen evidens, hogy a számukra legnagyobb értéket az esetek 89%-ában érzelmi döntések alapján túlárazzák. Ez teljesen természetes, nincs is ezzel semmi baj, de mégis azt javaslom, hogy az ingatlan piacra dobása előtt inkább keress meg egy profi ingatlan-tanácsadót, egy olyan specialistát, akinek neve van a szakmában, aki napi szinten vevőkkel dolgozik, több ingatlant értékesít havonta, akinek adsz a szavára ingatlanod árazása tekintetében.

Egy helyesen árazott és megfelelően prezentált ingatlant pénzzé lehet tenni függetlenül attól, hogy jó, vagy rossz az adott piac.

Amennyiben az alulárazás stratégiáját választod, mindenképpen kérj szakértői segítséget a licit-háború menedzseléséhez!

Összehasonlítás

Enter your keyword