Energetikai tanúsítvány készítése

Ugyan a szabályozás már 2012. év január 1-től hatályba lépett, a gyakorlatban sokszor nem világos, hogy milyen esetekben szükséges az energetikai tanúsítvány beszerzése. A kérdést a 176/2008. (VI. 30.) számú Kormányrendelet rendezi – az Európai Uniós jogharmonizáció újabb lépcsőfokaként. A kormányrendelet szerint új épület építése esetén minden esetben kötelező a tanúsítványt beszerezni, ami az építtető feladata a használatbavételi engedély kiadását követő 90 napon belül. Ugyancsak kötelező minden értékesítésre kerülő és tartósan (egy éven túl) bérbe adott épületre.

Mikor szükséges az energetikai tanúsítvány beszerzése?

Az ingatlan értékesítésére vagy bérbeadására vonatkozó szerződéseknek tartalmazniuk kell arra vonatkozó részt, hogy szükséges-e az ingatlanra vonatkozó tanúsítvány kiállítása, vagy az ingatlan a törvényben felsorolt kivételek közé tartozik. Amennyiben kötelező kiállíttatni, a szerződésnek tartalmaznia kell a vevő vagy a bérlő nyilatkozatát, hogy az energetikai tanúsítványt (vagy annak másolatát) az eladótól vagy a bérbeadótól átvette, valamint a tanúsítvány egyedi azonosító kódját (az un. HET-kódot).

Érdemes informálódni arról, hogy mely esetekben nem szükséges a tanúsítvány beszerzése. Ez a törvényben meghatározott szűk körben fordul elő, jellemzően ugyanis a kormányrendelet célja, hogy az uniós kötelezettségének eleget tegyen azáltal, hogy az épületek kevesebb energiát fogyasztanak.

Kivételek: amikor nem kell energetikai tanúsítványt beszerezni

A jogszabály alapján nem szükséges a tanúsítvány az 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épület (nem tévesztendő össze az azonos vagy kisebb méretű lakásokkal, melyek ennél nagyobb alapterületű épületben vannak), az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre, a legfeljebb 2 évi használatra tervezett épületre, a hitéleti rendeltetésű épületre; a jogszabállyal védetté nyilvánított épületre, a mezőgazdasági rendeltetésű épületre stb. (A kivételek részletes felsorolását tartalmazó kormányrendelet itt érhető el: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0800176.KOR)

Épületenergetikai tanúsítványok készítésével segítünk, hogy tiszta képet kapj arról, hogy az ingatlan megfelelő üzemeltetésével milyen energiaszint érhető el. Munkánk folyamán figyelünk arra, hogy gyors átfutási idő mellett elfogadható áron készítsük el a tanúsítványokat. Az épületenergetikai tanúsítványok pontos elkészítéséhez munkatársaink személyesen felmérik a helyszínt energetikai szempontból és így végeznek számításokat.

Ha otthonod eladását tervezed, akkor érdemes már az értékesítés megkezdésekor elkészíteni a tanúsítványt.

Bővebben >>>

 

Összehasonlítás

Enter your keyword