Értékbecslés

Első lépés a helyszíni szemle

A helyszíni szemle során az értékbecslő természetesen személyesen van jelen és ilyenkor az alábbi eljárás szerint dolgozik:A helyszíni bejárás során átnézzük az ingatlan dokumentumait (tulajdoni lapot, földhivatali térkép másolatot és az alaprajzot). 

Abban az esetben, ha az ügyfél adja át az alaprajzot, csak ellenőrző méréseket végzünk. Ha nem áll rendelkezésünkre alaprajz, akkor azt elkészítjük. 

Megvizsgáljuk az ingatlan műszaki állapotát, az üzemeltetési viszonyokat és a működtetés körülményeit.

Fotódokumentációt készítünk az ingatlanról és környékéről, melyek szintén a szakvélemény részét képezik majd. 

A helyszíni szemle része az értékelt ingatlan környezetének megtekintése is.

A szemle időtartalma az ingatlan és a telek nagyságától, valamint a dokumentumok mennyiségétől függ, azonban ezt bárki bemutathatja, akit a tulajdonos ezzel megbíz, tehát a tulajdonos személyes jelenléte nem kötelező. 

Az ingatlan környezete is számít

Az értékbecslés lényege a minél szélesebb körű adatgyűjtés és az ezen információk birtokában történő ingatlan ár megállapítása. Érdemes tisztában lenned azzal, hogy tetőtől talpig át fogjuk nézni az ingatlant, hogy pontos értéket határozhassunk meg. Ebből adódóan az alábbi szempontokat fogjuk figyelembe venni:

  • Régiót, várost, települést, környezetet és a lakókörzetet.
  • A kereslet-kínálatot.
  • Az ingatlan közvetlen környezetét, ugyanis a szomszédos telkek és ingatlanok nagyban befolyásolhatják az értékelt ingatlan fejlesztési lehetőségeit.
  • Megközelíthetőséget, mint például az utak, útburkolat minőségét, elérhető tömegközlekedést, forgalomképességet. 
  • Az ingatlan felépítését (például tégla, vályog).
  • Burkolatok, tető, nyílászárók, fűtési rendszer állapotát. 

Az adatok begyűjtése után elemezzük és feldolgozzuk – a megfelelő értékbecslési módszerek kiválasztásával – a rendelkezésre álló információkat, meghatározzuk az ingatlan értékét.

Az adásvételi szerződést is figyelembe vesszük

Az említetteken túl a végső ár megállapításához erősen hagyatkozunk az adásvételi szerződésben szereplő vételárra is. Ha az adásvételi szerződésben rögzített vételár és a becsült érték közötti különbség 10%-on belül van, az adásvételi szerződésben foglalt vételár elfogadható. Ha a különbség nagyobb, akkor indokolni kell a nagyobb eltérés okát és hogy miért a becsült értéket tartjuk az ingatlan valódi értékének.

Összehasonlítás

Enter your keyword